То очевидно не е в моргата   Тялото на починалия в

...
То очевидно не е в моргата
  Тялото на починалия в
Коментари Харесай

Екипът на Навални: Властите крият тялото му

То явно не е в моргата

 

Тялото на умрелия в пандиза съветски опозиционен водач Алексей Навални явно не е в моргата, където затворническите управляващи споделиха в петък, че се съхранява, заяви екипът му в обществените медии. Адвокатът на Навални, който дойде в град Салехард с майката на умрелия Людмила, се обадил на номер в моргата и му било казано, че „ тялото на Алексей не е в моргата “, както настояват от пандиза, където е умрял.

По-рано Кира Ярмиш, говорителката на Навални, прикани тялото му да бъде върнато на фамилията „ неотложно “. Ярмиш съобщи, че майката на Навални е била известена през вчерашния ден, че той е умрял и тялото му е в Салехард, град покрай арктическия затвор, където е бил държан, предава dnes.bg.

Екипът на Алексей Навални в събота упрекна съветските управляващи, че се пробват да " прикрият следите си ", като отхвърлят да дадат тленните остатъци на роднините му. „ Очевидно е, че убийците желаят да прикрият следите си и по тази причина не предават тялото на Алексей, криейки го даже от майка му “, сподели екипът му в обява в Telegram.

Руските следователи са уведомили един от юристите на опозиционния водач Алексей Навални, че повода за гибелта му в пандиза към момента не е известна, разгласи говорителката на умрелия Кира Ярмиш.

От думите й в платформата X стана ясно, че на юриста на Навални е било казано, че резултатите от нов обзор на тялото ще бъдат налични едвам идната седмица. Ярмиш упрекна чиновниците в „ неистина “, с цел да избегнат предаването на тялото на фамилията.

Протести в огромните съветски градове

Междувременно Руската полиция е задържала над 100 души на спонтанни манифестации в памет на умрелия опозиционен водач Алексей Навални, заяви правозащитната група OVD-Info. Отделни жители бяха видяни да се събират и да слагат цвета на спонтанни монументи в цяла Русия късно нощес. В някои от случаите те бяха арестувани от полицията, излиза наяве от фрагменти, оповестени в обществените медии. Към 17 февруари „ над 101 души “ към този момент са били арестувани в 10 града, в това число 64 във втория по величина град в Русия Санкт Петербург, заяви OVD-Info. Единадесет души са били арестувани в столицата Москва, а голям брой други в градовете Нижни Новгород, Краснодар, Ростов на Дон и Твер.

Протестите са противозаконни в Русия съгласно строгите закони против дисидентството, изключително строги ограничения са наложени върху митингите в поддръжка на Навални. Властите в съветската столица предизвестиха през вчерашния ден жителите да не вземат участие в всеобщ протест в центъра на Москва.

Независимата медия Sota заяви, че маскирана полиция задържа към 15 души край паметника на жертвите на руските репресии, където опечалени поставиха цветя за Навални. Във видеозаписи, оповестени в Telegram на Sota от паметника, прочут като „ Стената на скръбта “, се вижда по какъв начин служителите на реда влачат хора към полицейски микробуси.

Г-7 уважи опозиционера

Министрите на външните работи на Г-7, които се срещнаха в Мюнхен, уважиха с минута безмълвие паметта на съветския опозиционен водач Алексей Навални, заяви кабинетът на италианския външен министър Антонио Таяни. Той „ откри срещата на министрите от Г-7 в Мюнхен, като изиска минута безмълвие в памет на Алексей Навални “, заяви италианското външно министерство. В момента Рим е ротационен ръководител на групата на седемте най-силни в икономическо отношение западни страни. „ Заради своите хрумвания и битката си за независимост и против корупцията в Русия Навални в действителност беше доведен до гибел “, сподели Таяни. „ Русия би трябвало да хвърли светлина върху гибелта му и да спре неприемливите репресии против политическото противоречие “, се споделя в известието. Смъртта на Навални в арктически затвор настъпи месец преди избори, на които се чака Владимир Путин да завоюва нов президентски мандат. Смъртта лиши съветската съпротива от нейната най-изявена фигура във време на интензивни репресии и на военна акция на Москва в Украйна.

Смъртта на Навални беше е " доста печален ден " за Русия и би трябвало да докара до интернационалните дейности, сподели брачната половинка на убития някогашен разузнавач Александър Литвиненко пред Агенция Франс Прес. Марина Литвиненко, чийто брачен партньор Александър умря от радиационно отравяне през 2006 година на 43-годишна възраст, откакто три седмици преди този момент бе пил в първокласен лондонски хотел чай, подправен с радиоактивен полоний, показа пред Агенция Франс Прес, че съчувства на брачната половинка на Навални Юлия. „ Разбирам доста добре Юлия по-късно, което се случи със брачна половинка й. Винаги си мислиш, че в никакъв случай няма да ти се случи “, сподели тя. „ Това беше доста печален ден, освен за фамилията на Алексей Навални, за неговата брачна половинка и неговия наследник и щерка, това беше доста печален ден за доста руснаци, които имат вяра в по-добро бъдеще за Русия. Бях доста ядосана ".

Тя сподели на Юлия Навални да се увери, че на интернационалната общественост „ не е разрешено да не помни за това “. „ Не е задоволително да приказваме за това единствено през вчерашния ден, през днешния ден и може би още няколко дни. Трябва да се приказва за това от самото начало, до момента в който не получите правдивост “, прикани Марина Литвиненко, която в този момент преподава уроци по танци в Лондон. От решаващо значение е поддръжка на Украйна във войната й против Русия, добави тя. „ Единственият метод, по който желаете да помогнете на съветската съпротива да смаже режима на Путин, е да подкрепите Украйна. „ Вярвам единствено (в) украинска победа на фронтовата линия. Това може да накара хората в Русия да тръгнат към смяна “, изясни тя.

" Не се предавайте "

В края на предходната година 47-годишния Навални беше изместен в далечен арктическа затвор в Ямало-Ненецкия район, който се намира в Северен Сибир. През януари той сподели, че всекидневието му включва разходки в пандиза при минусови температури. Откакто беше задържан през 2021 година, той прекара повече от 300 дни в изолираност, където затворническите управляващи го държаха поради хипотетични дребни нарушавания на затворническите правила. Последната обява в канала на Навални в Telegram, която той ръководи посредством своите юристи и екип в заточение, беше респект към брачната половинка му, оповестена на „ Свети Валентин “. В документален филм, сниман преди да се върне в Русия, Навални беше запитан какво обръщение желае да остави на съветския народ, в случай че почине или бъде погубен. „ Не се предавайте. Не би трябвало, не може да се предадете “, сподели той. „ Всичко, което е належащо за триумфа само че злото, е положителните хора да не вършат нищо. Затова не правете това “.

В поредност от каузи той беше наказан на 19 години затвор по обвинявания, които бяха необятно наказани от правозащитни групи и на Запад като отмъщение за опозицията му против Кремъл. Завръщането му в Русия, въпреки да знаеше, че ще бъде хвърлен зад решетките, му донесе удивление. „ Не се опасявам и ви приканвам да не се страхувате “, сподели той в апел към поддръжниците си, когато кацна в Москва, мигове преди да бъде арестуван по обвинявания, свързани със остаряла присъда за машинация. Неговият арест през 2021 година провокира някои от най-големите демонстрации, които Русия е виждала от десетилетия, и хиляди бяха арестувани на манифестации в цялата страна, призоваващи за освобождението му.

Зад решетките той беше корав съперник на пълномащабната военна атака на Москва против Украйна и наблюдаваше безпомощно по какъв начин Кремъл разрушава организацията му и затваря съдружниците му. Десетки негови поддръжници избягаха в заточение и продължиха акцията против офанзивата в Украйна и репресиите в Русия. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР